skip to Main Content
MITÄ EPÄONNISTUNUT TOIMITUSJOHTAJA TEKEE?

MITÄ EPÄONNISTUNUT TOIMITUSJOHTAJA TEKEE?

Monet toimitusjohtajat pyrkivät irtisanomisen jälkeen mahdollisimman pian uusiin tehtäviin, jotta ura ei katkeaisi liian pitkän tauon takia. Mutta jos johtaja ei ole tullut tietoiseksi omasta osuudestaan epäonnistumiseen, on todennäköistä, että hän löytää itsensä uudelleen samasta alhosta. Viisas johtaja pysähtyy tutustumaan itseensä.

”Sain kenkää.”

”Tämäpä uutinen. Miltä tuntuu?”

”Tyhjältä. Ihan kuin joku olisi potkaissut vatsaan…Harjula soitti eilen illalla etteivät he usko että pystyn kääntämään laivaa.”

Mitä oli tapahtunut? Miksi Kalle oli joutunut jättämään työnsä, jota oli intohimoisesti tehnyt viimeiset kuusi vuotta? Tiesin että hänellä oli ollut vaikeuksia muutaman johtoryhmän jäsenen kanssa, mutta miksi hän oli menettänyt hallituksen luottamuksen?

Toimitusjohtaja ottaa riskin, että ura voi päättyä potkuihin milloin tahansa. Yksi toimitusjohtaja luuli, että teki oikeita strategisia valintoja, mutta hallitus olikin taustalla valmistellut toisenlaista suuntaa. Toinen yritti laajentaa portfoliota elinkaarensa päähän tulleen tuotteen oheen, mutta pääomasijoittaja ei ollut perillä toimialasta, eikä investoinut uuteen riittävän ajoissa. Kolmas astui liian suuriin saappaisiin liian nuorena ja kokemattomana armoa tuntemattomassa kansainvälisessä firmassa.  Johtajasopimusta tehdessä pitääkin vanhan neuvon mukaan käyttää enemmän aikaa irtisanomispykälien kuin bonusjärjestelmän neuvottelemiseen.

Yrityksen perustajat säästyvät irtisanomiselta, mutta tiedän monta yrittäjää, jotka olivat kokeneet muita vastoinkäymisiä, joiden seurauksena olisivat olleet terapian tarpeessa: Eräs joutui burn-out –lomalle 30-vuotiaana, toinen vajosi masennukseen yrityksen myynnin ja sitä seuranneen avioeron jälkeen. Yhdessä yrityksessä pitkään jatkunut kasvu romahti, kun uusi sukupolvi nousi vastustamaan yrittäjän vanhanaikaista johtamistapaa.

Vain harva johtaja turvautuu elämänkriisin aikana psykoterapeutin apuun. Joillakin on hyvä parisuhde, joka kantaa pahimman yli, tai entisiä kollegoja joiden kanssa voivat huojentaa mieltään ”saunanlauteilla”. Mutta kovin monen puhelin lakkaa soimasta, kun uutinen potkuista tai burn-outista kiirii markkinoille.

Se miltä tarina näyttää ulkopuolisen silmiin on vain yksi näkökulma. Johtajan oma kokemus on usein hyvin erilainen. Tarinoiden takana on ihminen, joka on laittanut itsensä likoon, mutta kaatunut mahdottomaksi käyneissä olosuhteissa. Kuinka paljon epäonnistumiseen vaikuttivat ulkoiset muutokset, muiden toiminta ja kuinka paljon johtajan oma persoonallisuus ja toimintatavat? Ja mitä on epäonnistuminen? Millä hinnalla tavoitteet saavutetaan?

Kriisi on mahdollisuus tutustua itseensä, syventyä omiin arvoihinsa ja etsiä rauhassa uusia vaihtoehtoja. Johdon terapiassa pysähdymme johtajan ainutlaatuisen elämäntarinan äärelle, jotta löytäisimme draaman takaa hänen todellisen olemuksensa. Se kantaa vaikeimpienkin tilanteiden yli.

Lupasin tavata Kallen heti seuraavana päivänä. Mietin että potkut voivatkin olla hänelle hyväksi, jos hän on valmis katsomaan myös itseään peilistä. Katsomalla omaa elämäänsä etäisyyden päästä hän voisi havaita jotain sellaista jota ei työn tuoksinassa tullut ajatelleeksi. Hänestä voi tulla tasapainoisempi ihminen ja vastuullisempi johtaja.

TRUTH – FREEDOM – GRACE – INSPIRATION – INTEGRITY

BA_logo

TUULA SAARELA

  • Master of Social Sciences
  • Schema Therapist
  • Solution Focused Brief Therapist
  • Professional of Logotherapy and Existential Analysis

Reception Lauttasaari Helsinki and Zoom.

Email: tuula.ba (at) tuulasaarela.com
Tel. +358 50 500 4515

 

LinkedIn: linkedin.com/in/ba-tuula-saarela
Twitter: @ba_tuulasaarela
Facebook: Ba Tuula Saarela

Back To Top