skip to Main Content
INHIMILLINEN JOHTAJA TUNTEE ITSENSÄ

INHIMILLINEN JOHTAJA TUNTEE ITSENSÄ

Teal-organisaatioiden arvojen mukaan ihminen on työpaikallakin kokonainen, itseohjautuva, merkitystä etsivä ja vastuuntuntoinen, jos siihen annetaan mahdollisuus. Uskon että voimme rakentaa kestävää liiketoimintaa vain, jos ihminen ja ihmisen hyvinvointi palautetaan johtamisen keskiöön.

Tunnen useampiakin yritysjohtajia, joiden mielestä työhyvinvoinnista puhuminen on mennyt överiksi. Työhyvinvointipäällikkö – mihin sellaisia tarvitaan? Työpaikalla tehdään töitä, ei sinne tulla voimaan ja olemaan. Joku sanoi suoraan, että hän on kieltänyt koko työhyvinvointi-sanan käytön.

Vielä kielletympää työpaikoilla on puhua terapiasta. Sanaa viljellään toki laajalti, huomasin sen esimerkiksi ruokamainoksessa, ja kenkäkaupassa, jossa myytiin shoe therapya. Mutta hyvä esimerkki terapia-tabusta oli eräs tilaisuus, johon suunnittelimme esitystäni. Toimitusjohtaja sanoi saatteeksi, ettei terapiaa sitten saa mainita, koska esimiesyleisö kokisi sen ikävänä, ikään kuin he kaipaisivat terapiaa. Koska olen johdon terapeutti, olisi ollut aika kummallista olla sitä mainitsematta!

Mitä terapia sitten on? Se on ihmisen hyvinvointia tukevaa toimintaa, joka voi keskittyä esimerkiksi kehoon, tunteisiin, mieleen tai henkiseen kasvuun. Terapian muotoja on lukemattomia, koska ihmisen ongelmatkin näyttäytyvät monenlaisina oireina. Oireista on hyvä lähteä liikkeelle koska ne ovat jo tulleet tietoisuuteen, mutta monissa terapioissa pyritään pääsemään syvemmälle, ymmärtämään myös oireiden syitä ja palauttamaan ihmisen luonnollinen tasapaino. Jokaisen terapiamuodon takana on usko siihen, että ihminen haluaa voida hyvin ja päästä eroon inhimillisistä ongelmistaan, jotka haittaavat tasapainoista ja onnellista elämää. Terapeutti auttaa asiakastaan omalla asiantuntemuksellaan, teoriallaan, taidoillaan ja persoonallaan.

Johtajuuden ensimmäinen käsky on: ”Tunne itsesi. Mikään työkalu ei voi auttaa johtajaa, jolta puuttuu itsetuntemus.

Johdon terapiassa työskentelemme yhdessä johtajan kanssa tutustuen hänen sisäiseen maailmaansa. Keskustelu voi ulottua ulkoisten tapahtumien jäsentämisestä sielun syvimpiin tuntoihin. Puhumme siitä, miten johtajan persoonallisuus vaikuttaa hänen johtajuuteensa. Johdon terapiassa johtajan kyky havainnoida itseään vahvistuu. Keskitymme vahvistamaan johtajan integriteettiä, koska johtajuus punnitaan juuri niissä tilanteissa, joissa tarvitaan eniten inhimillisyyttä.

Teal: http://www.reinventingorganizations.com/

Dhiman, Satinder: Holistic Leadership – A New Paradigm for Today’s Leaders. (2017)

TRUTH – FREEDOM – GRACE – INSPIRATION – INTEGRITY

BA_logo

TUULA SAARELA

  • Master of Social Sciences
  • Schema Therapist
  • Solution Focused Brief Therapist
  • Professional of Logotherapy and Existential Analysis

Reception Lauttasaari Helsinki and Zoom.

Email: tuula.ba (at) tuulasaarela.com
Tel. +358 50 500 4515

 

LinkedIn: linkedin.com/in/ba-tuula-saarela
Twitter: @ba_tuulasaarela
Facebook: Ba Tuula Saarela

Back To Top