skip to Main Content

Onnellisuusstrategia 11: HENKISYYDEN HARJOITTAMINEN

All spirituality is relieving suffering.” – Siddharta Gautama alias Buddha

Spiritualiteetti tarkoittaa hengellistä kasvua korostavaa uskon käytännöllistä harjoittamista yhteisöllisesti tai yksin. Spiritualiteettiin voi kuulua esimerkiksi pyhien kirjoitusten lukemista ja rukoilua. Se voi tarkoittaa myös hiljaisuuden ja mietiskelyn harjoittamista tai retriiteille osallistumista. Kaikissa uskonnoissa on omat erityiset rituaalinsa hengellisyyden harjoittamiseen.

Länsimaiseen kulttuuriin on globalisaation myötä levinnyt myös itämaisia henkisiä oppeja, kuten joogaa ja meditaatiota monissa muodoissaan. Mindfulness on 2000-luvulla jalansijaa saanut läsnäoloa korostava suuntaus, jonka juuret ovat Zen- ja vipassana-buddhalaisuudessa.

Hengellisyyden – ja ilman uskonnollista ulottuvuutta yleisemmin henkisyyden harjoittamiseen on siis monia vaihtoehtoja, ja yksinkertainen neuvo onkin, että jos koet mielenkiintoa jotakin henkistä perinnettä kohtaan, seuraa sitä. Mutta varo liian karismaattisia opettajia, ”guruja” jotka hakevat seuraajikseen eksyksissä olevia ihmisiä tyydyttääkseen omaa narsismiaan!

Tietoisuustaidot lisäävät hyvinvointia

Vaikka länsimainen lääketiede jättää usein ihmisen henkisen olemuksen vähemmälle huomiolle, tietoisuustaitojen leviäminen on laajentanut yleistä käsitystä todellisuudesta: aineellisen, objektiivisen ja tieteellisesti mitattavan todellisuuden lisäksi on myös aineeton, subjektiivinen ja kokemuksellinen todellisuus. Body-mind -yhteys on totta. Esimerkiksi Jon Kabat-Zinnin tutkimusten mukaan säännöllinen tietoisuustaitojen harjoittelu vähentää stressiä, uupumusta, kroonista kipua, uusiutuvaa masennusta ja epävakaata tunne-elämää.

Poisoppimista ja viisauden jakamista

Intialaisen jesuiittapappi Anthony de Mellon mukaan hengellisyydessä on usein kyse poisoppimisesta. Todellisuutta ei voi muuttaa, mutta itseään voi muuttaa – itseään voi kasvattaa tulemalla ohjelmoinnistaan tietoiseksi eli kyseenalaistamalla ajatuksensa ja uskomuksensa. Henkinen muodonmuutos, kärsimyksestä vapautuminen, onnistuu tietoisuuden ja ymmärtämisen kautta kun ihminen havahtuu ja herää.

Vastaavasti filosofi Ken Wilberin integraalipsykologian mukaan ihmisen kehitystehtävänä on kasvaa psykologisesti aikuiseksi, tulla tietoiseksi varjoistaan (vrt. ohjelmoinnistaan), herätä korkeampaan tietoisuuteen henkisten harjoitusten avulla ja ottaa käyttöön omat lahjansa ihmiskunnan palvelemiseksi – eli lyhyesti: Grow up, Clean up, Wake up ja Show up. Kirjassaan The Religion of Tomorrow, Wilber kuvaa myös ikääntymistä pitkittyneenä henkisenä harjoituksena (sesshin): ”Meillä on koko elinaikanamme kerätty viisaus ja tieto siitä mikä toimii ja mikä ei, ja me istumme ja mietimme, miten voimme auttaa ihmiskuntaa tällä viisaudella.”

Wake Up – tietoisuuden transformaatio

Erilaiset meditatiiviset henkiset harjoitukset aloitetaan kohdistamalla mieli yhteen asiaan kerrallaan. Pidemmälle edenneet pyrkivät harjoituksillaan erilaisille transpersoonallisille tasoille, ja sitä kautta lisäämään ja syventämään itsetuntemustaan. Tällöin ihminen vapautuu ajasta ja egosta. Se merkitsee, että emme psykologisesti enää tarvitse menneisyyttä muodostaessamme kuvaa itsestämme tai tulevaisuutta tuomaan onnea ja täyttymystä. Useimpien ihmisten on pitkäjänteisesti harjoitettava mieltään tähän päästäkseen. Mutta herääminen voi tapahtua myös rajusti ja perinpohjaisesti, tavallisesti voimakkaan kärsimyksen puristuksessa täydellisenä antautumisena.

Itselleni toinen todellisuus avautui kesällä 2005, kun olin eronnut ja työkomennuksella Meksikossa. Lennolla Frankfurtista Mexico Cityyn luin henkistä kirjaa, kun yhtäkkiä toinen todellisuus avautui minulle. En tiennyt täysin mistä on kyse, mutta tämä kirjaimellisesti taivaallinen kokemus oli kunnioitusta herättävä, ”awe”-hetki. Mikään ei enää ollut niin kuin ennen. Tätä seurasi erityinen, säteilevä jakso elämässäni. Noin puolen vuoden ajan olin hyvin herkässä tilassa, jossa myös aikaperspektiivi katosi. Olin onnellinen ja säteilin, luotin täysin elämään vaikka syksyllä Suomeen palattuani en tiennyt miten elämäni jatkuu. Joulukuussa kirjoitin päiväkirjaani selkeän kuvauksen siitä, millaisen miehen toivoisin löytäväni, ja jo viikon kuluttua tapasin hänet, tulevan aviomieheni. The Law of Attraction todellakin toimi!

Palasin sittemmin arkitodellisuuteen, kuten usein käy. Vasta vuosia myöhemmin sain vakuuttavan selityksen sille, mitä olin kokenut, kun opettajani Richard Harvey vahvisti, että kokemus oli todellinen eikä niin harvinainen kuin luulin. Sittemmin olen jatkanut oman ja yleensä ihmisen tietoisuuden tutkimista, jotta voin vastaanottaa ja auttaa asiakkaitani myös näissä henkisissä transformaatioissa.

Back To Top