skip to Main Content

Onnellisuusstrategia 8: FLOW-KOKEMUSTEN LISÄÄMINEN

Otin Mihaly Csíkszentmihályin kirjan Flow – The Psychology of Happiness – kirjan pitkästä aikaa kirjahyllystäni. Mikä aarre se onkaan!

Elämän parhaat hetket eivät ole rentoutumisen ja passiivisen vastaanottamisen hetkiä, vaan ne syntyvät silloin, kun venymme joko fyysisesti tai mielessämme mukavuusalueemme äärirajoille, kun pyrimme saavuttamaan jotain vaikeaa tai itsellemme arvokasta. Emme kuitenkaan koe että joudumme venymään, koska olemme vapaaehtoisesti valinneet päämäärämme. Flow on optimaalinen tila, jossa otamme vastuun ajatuksistamme ja toiminnastamme ja tekemisemme perustuu sisäiseen motivaatioon.

Flow-kokemuksia ei voi institutionalisoida, vaan jokaisen yksilön täytyy itse suunnata psyykkinen energiansa arvokkaisiin päämääriin ja näin luoda järjestystä universumin kaaokseen. Flow-kokemusten myötä psyyken järjestys on aikaisempaa monimuotoisempi eli itsen kompleksisuus kasvaa. Näin ollen kykymme selviytyä uusista tilanteista lisääntyy. Ihminen kasvaa ja ottaa yhä suuremman osan potentiaalistaan käyttöön. Lisäksi flow-kokemukset vahvistavat itseämme ja uskoamme siihen, että elämällämme on merkitystä – eli ne ehkäisevät eksistentiaalista ahdistusta.

Kahdeksan nautinnollisen flow-kokemuksen elementtiä

Csíkszentmihályi esittelee kahdeksan universaalia nautinnollisen (enjoyment) tekemisen elementtiä, joiden ymmärtäminen voi auttaa meitä luomaan olosuhteet, joissa flow-kokemus on mahdollinen ja myös mitä flow’n aikana tapahtuu:

  1. Kyseessä on tehtävä, jonka suorittamiseen meillä on mahdollisuus (tiedot, taidot).
  2. Voimme täysin keskittyä tehtävään.
  3. Päämäärä on selkeä.
  4. Saamme välitöntä palautetta suorituksestamme.
  5. Kun syvennymme tehtävään, se sujuu vaivattomasti ilman arjen huolia.
  6. Koemme että hallitsemme tilanteen ja sen mahdolliset riskit.
  7. Unohdamme itsemme.
  8. Aika tuntuu kadonneen.

Pieni flow-analyysi

Kirjoitin artikkelit onnellisuusstrategioista jonkinlaisessa flow’ssa. Olen kirjoittanut paljon, mutta julkaissut vähän. Nyt avauduin luovaan prosessiin uudella tavalla. Kun näin listan 12 onnellisuusstrategiasta, oivalsin että minulla on niistä jokaisesta jotain mielenkiintoista sanottavaa (1), ja aloitin saman tien kirjoittamaan artikkelien alkuja ja tekemään muistiinpanoja (5, 7, 8). Sitten varasin päivittäin aikaa (2), enkä olisi malttanut odottaa sitä hetkeä kun pääsin kirjoittamaan otsikkoon liittyen mieleeni tulevista kirjoista, ajatuksista ja kokemuksista (3). Hyvän tekemisen harjoitus-juttua varten kuulin innostavan tarinan juuri oikeaan aikaan – eli synkronisiteetti, onnellisten ”sattumien” määrä lisääntyi myös (5?)!

Lisäksi olin luvannut julkisesti (LinkedInissä 5/2020), että kirjoitan 12 artikkelia, joten en voinut lopettaa kesken (6). Sain myös kaunista palautetta, joka innoitti jatkamaan (4). Itseni kanssa sovin, että kaikkien juttujen ei tarvitse olla täydellisiä – jos yhdenkään! – jotta täydellisyyden tavoittelusta ei tule estettä. Ja tosiaan, en ole ollut lainkaan niin itsetietoinen kuin aiemmin kirjoittamisen suhteen (7). Tämä kokemus on ollut nautinnollinen ja tuottanut paljon iloa sekä vahvistanut itseluottamustani – eli siis todellinen flow-kokemus!

Entäpä sinun seuraava flow’si?

Koska onnellisuus on teoista kiinni, mihin työtehtävään, kotiin liittyvään projektiin, luovaan harrastukseen tai ihmissuhteeseen sinä aiot seuraavaksi soveltaa mielesi hallintaa, jotta voit kokea flow’n – ja tuntea elämän olevan merkityksellistä ja nautinnollista? Good luck!

Back To Top