skip to Main Content
VUOROVAIKUTUSONGELMIEN TAUSTALLA VOI OLLA TUNNELUKKO 6/6

VUOROVAIKUTUSONGELMIEN TAUSTALLA VOI OLLA TUNNELUKKO 6/6

Onko kollegasi joskus käyttäytynyt käsittämättömällä tavalla? Oletko ehkä itsekin toiminut vastoin omaa parastasi muiden kanssa toimiessasi? Tunnelukot saavat meidät lapsenkaltaisesti välttelemään, antautumaan tai hyökkäämään tilanteissa, joissa aikuinen käsittelisi ongelman vastuullisesti ja suoraan.

Tunnelukot tekevät meidät epäluuloisiksi ihmissuhteissamme, ja ne voivat saada meidät mukautumaan ryhmätilanteissa, jottemme jäisi ulkopuoliseksi. Ne saavat meidät kätkemään todelliset tunteemme ja välttelemään ongelmista puhumista niin kotona puolison kuin töissä esimiehen tai kollegojen kanssa.

Työelämä edellyttää entistä enemmän useiden erilaisten asiantuntijoiden yhteen hiileen puhaltamista 

Mutta jos ihmisellä on riittämättömän itsekontrollin tunnelukko, hän antaa mielijohteiden ohjata elämäänsä. Tällaisen henkilön on vaikea hallita omia tunteitaan ja se voi näkyä kiukkuna tai jopa raivokohtauksina. Yhteistyön edellyttämä luottamus on heikkoa.

Impulsiivinen ihminen voi aloittaa monta projektia saamatta juuri mitään valmiiksi, koska hänen on vaikea keskittyä mihinkään pitkäksi aikaa. Hän ei aina mieti tekojensa tai tekemättä jättämistensä seuraamuksia, mistä yleensä seuraa vaikeuksia yhteistyössä muiden kanssa.  

Toisenlaisia vaikeuksia seuraa alistuvan ihmisen kanssa. Hän on se ryhmän kiltti, mukava ja joustava jäsen. Hänen on vaikeaa pitää puoliaan, koska hän ei pidä omia tarpeitaan riittävän tärkeinä. Alistumisen tunnelukko saa ihmisen välttelemään konflikteja ja vihanilmauksia. Viha kuitenkin purkautuu usein passiivisesti, esim. juoruamisena tai viivästelynä.

Yhteistyö ja luottamuksen syntyminen edellyttävät toisilta osapuolilta ennakoitavuutta. Kumpikaan tässä kuvattu henkilö ei ole täysin läsnä yhteistyössä, koska omat tyydyttymättömät tarpeet ja niistä syntynyt tiedostamattomat tunnelukot ohjaavat toimintaa enemmän kuin tavoitteen mukainen toiminta ja muiden huomioiminen.  

Valmennus ei aina riitä

Vuorovaikutusvalmennus voi auttaa henkilöä tulemaan monipuolisemmaksi viestijäksi ja sosiaalisten tilanteiden lukijaksi, mutta jos henkilöllä on jokin voimakas tunnelukko, se saattaa päinvastoin aktivoitua, kun pyritään mukavuusalueen ulkopuolelle.

Vahvat ja yllättävät reaktiot kertovat siitä, että ollaan astuttu kipeään kohtaan. Silloin valmennusta parempi lähestymistapa on terapia. Skeematerapiassa yhden lukon avaaminen helpottaa muiden avaamista myöhemmin, kun ihmisellä on kokemus siitä, että lapsuudessa opituista, nyt elämää haittaavista toimintatavoista voi irtautua. Tuntuu helpommalta, kun lukko ei rajoita elämää.

 

Takanen, Kimmo: Tunne lukkosi. Vapaudu tunteiden vallasta. 2011.

 

TRUTH – FREEDOM – GRACE – INSPIRATION – INTEGRITY

BA_logo

TUULA SAARELA

  • Master of Social Sciences
  • Schema Therapist
  • Solution Focused Brief Therapist
  • Professional of Logotherapy and Existential Analysis

Reception Lauttasaari Helsinki and Zoom.

Email: tuula.ba (at) tuulasaarela.com
Tel. +358 50 500 4515

 

LinkedIn: linkedin.com/in/ba-tuula-saarela
Twitter: @ba_tuulasaarela
Facebook: Ba Tuula Saarela

Back To Top